În anul 2015, ONU (Organizația Națiunilor Unite) a conturat un set de 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (SDG) – de la problemele care țin de mediu, la justiție, inegalitate sau sărăcie, care să fie atinse până în 2030, pentru a gestiona cele mai importante probleme globale și a putea asigura generațiilor care urmează un viitor mai bun.
Eurostat este organismul Comisiei Europene care se ocupă cu statistica la nivelul UE și monitorizează în mod regulat procesul în care avansează implementarea acestor 17 SDG-uri. Nivelul de atingere a acestor obiective se poate accesa prin aceste două resurse:
La nivel global, pe regiuni geografice
La nivel European
Conform Eurostat și Sustainable Development Report, în 2023, în România, preocuparea pentru îndeplinirea SDG-urilor este foarte ridicată, iar țara noastră se clasează pe locul 35 în Europa (din cele 166 de țări incluse în listă).
SDG-uri în România:
SDG 1: Eradicarea sărăciei și a tuturor formelor sale din toate regiunile de pe glob
SDG 2: Eradicarea foametei, îmbunătățirea securității alimentare și practicarea sustenabilă a agriculturii
SDG 3: Asigurarea unui stil de viață sănătos și a bunăstării la orice vârstă
SDG 5: Egalitatea de gen
SDG 6: Asigurarea accesului la apă curată, folosirea ei în mod sustenabil și accesul la mijloace sanitare
SDG 8: Promovarea creșterii economice sustenabile și incluzive și asigurarea unor medii de lucru productive și corecte pentru toată lumea
https://ec.europa.eu/eurostat/web/sdi/key-findings#expandable-example-content
Una din cele mai importante și accesibile surse de informare este reprezentată de statisticile oficiale ale statului, care pot fi accesate gratuit pe site-ul Institutului Național de Statistică https://insse.ro/cms/ro, oricând și de oriunde.
Din această sursă poți afla cele mai relevante informații publice despre Starea economică şi socială a României din prezent: https://insse.ro/cms/ro/tags/starea-economica-si-sociala-romaniei.
Spre exemplu, conform unui raport INS din 2021 despre tendințele sociale, sistemul de protecţie socială din România, prin toate schemele de protecţie pe care le cuprinde, asigură o plasă de siguranţă pentru populaţia defavorizată din punctul de vedere al veniturilor disponibile.
Acest registru este administrat de către Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) și indică numărul de întreprinderi sociale în fiecare județ, distribuția întreprinderilor sociale pe regiuni de dezvoltare, precum și pe județe.
În acest registru găsești informații precum:
-Date de identificare persoană juridică de drept privat
-Detalii despre Atestatul de întreprindere socială
-Marca socială
-Date tehnice şi financiare întreprindere socială
Exemple de date disponibile:
Top 5 județe după numărul de întreprinderi sociale: Alba (313), Cluj (155), Brașov (130), Maramureș (163), Dolj (124).
Topul în distribuția întreprinderilor sociale pe regiuni de dezvoltare: Centru (606), Sud-Muntenia (492), Sud-Est (401), Nord-Vest (381), Sud-Vest Oltenia (297), Nord-Est (293), Vest (114), (atestate întreprinderi sociale valabile-luna martie 2023)
https://www.anofm.ro/
Be the first to comment.