S.T.E.P ROMANIA

-PERSPECTIVE DE DEZVOLTARE-

By on October 8, 2020

1
Axa prioritară 4: Incluziunea socială și combaterea sărăciei
Obiectiv specific: 4.16 Consolidarea capacității întreprinderilor de economie sociala de a funcționa într-o manieră auto-sustenabilă
Titlu proiect: “IES- Inovare in Economia Sociala”
Cod SMIS proiect: 127700
Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

 

Informarea entităţilor de ES cu privire la sursele de finanţare şi la programele europene, menţionarea întreprinderilor sociale în rândul solicitanţilor eligibili şi asigurarea asistenţei tehnice pentru solicitanţii eligibili sunt esenţiale. Întreprinderile sociale au nevoie de susţinere financiară pentru desfășurarea activităţile iar băncile şi programele europene îl pot oferi

Finanţarea ES se poate realiza prin instituţii specializate în susţinerea financiară a întreprinderilor sociale sau prin cele mainstream deservind clienţii eligibili care îşi plătesc datoriile. Promovarea „capitalului răbdător” de către prima categorie de finanțatori specializați răspunde specificului iniţiativelor antreprenoriale din ES. Implicarea autorităţilor publice în finanţare poate facilita şi cataliza interesele investitorilor indiferent de experienţa anterioară în finanţarea întreprinderilor sociale.

Finanţarea întreprinderilor sociale de către investitori, corporaţii şi autorităţi publice (mainstream) implică parcurgerea unor paşi comuni paraleli dar complementari: prioritizarea motivelor de implicare, definirea unei strategii şi alegerea abordărilor pentru a o îndeplini.

În contextul globalizării şi competiţiei internaţionale, sensibilizarea băncilor pentru dezvoltarea ES depinde de îmbrăţişarea principiilor finanţării etice şi solidare. CSR este confundată adeseori cu ES deşi cele două concepte abordează diferit piaţa muncii. Reducerea ES la CSR şi cosmetizarea programelor CSR în numele ES riscă să nu reuşească săsprijine entităţile de ES. Alte provocări ale deschiderii sistemului bancar faţă de dezvoltarea ES sunt: influenţa redusă a statului asupra strategiei băncilor şi funcţionarea băncilor conform principiilor internaţionale.

Conceptul, principiile şi valorile ES sunt puţin cunoscute de către publicul larg ceea ce împiedică implicarea cetăţenilor în ES. Promovarea ES contribuie la acceptarea şi conştientizarea activităţilor de ES. În vederea creării oportunităţilor de informare despre ES dar şi de consiliere în vederea înfiinţării întreprinderilor sociale se pot organiza periodic campanii de informare şi conştientizare.

Implicarea cetăţenilor este condiţionată de acceptarea valorilor ES şi conştientizarea impactului activităţilor ES. Unul dintre obstacole este ecoul în memoria socială a experienţei colectivizării din perioada regimului comunist. Elementele definitorii ale procesului de acceptare şi conştientizare a ES intervin în perioada iniţială a socializării secundare, şcoala fiind cel mai prolific agent de socializare. Implicarea activă a cetăţenilor în ES este catalizată de dobândirea şi interiorizarea unor cunoştinţe şi abilităţi de solidaritate, participare şi responsabilitate socială; de asimilarea cunoştinţelor teoretice despre ES, precum şi de parcurgerea unor stagii de practică în întreprinderile sociale. Introducerea în programele de educaţie gimnaziale şi liceale a unor discipline/ unităţi de lecţie despre ES va creşte nivelul de informare al viitorilor cetăţeni care vor alege să fie antreprenori.

Dezvoltarea sectorului de IMM‐uri în general, cel de ES în special este favorizată de participarea la cursuri de pregătire antreprenorială, managerială şi de specialitate inclusiv la nivel univeristar

Prin proiectele FSE au fost organizate cursuri de master şi postuniversitare pe tema ES şi au fost introduse în COR standardele 112032 de antreprenor în ES, 112036 de manager de întreprindere socială şi 341206 de specialist în ES. Recomandăm continuarea programelor prin subvenţionarea locurilor de la bugetul de stat pentru învăţământul superior.

Implicarea în ES se sprijină pe promovarea unor programe de voluntariat dar şi adoptarea unor mecanisme financiare de stimulare a implicării cetăţenilor. Similar experienţei europene (Belgia, Danemarca, Franţa, Olanda) de bun augur ar putea fi introducerea sistemului de bonusuri de donaţii. Oricine donează sau cotizează către fondurile de creditare-finanţare, primeşte bonusuri pe care le poate utiliza în achiziţionare unor produse sau servicii oferite de întreprinderilor sociale.

Posted in: Uncategorized

Comments

Be the first to comment.

Leave a Reply

*



You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>