Sustenabilitatea financiară a întreprinderilor sociale este un subiect care a beneficiat de o atenție sporită, încă de la lansarea primelor structuri de acest tip. În ultima perioadă, dezbaterile despre acest subiect au luat amploare în spațiul public, în paralel cu creșterea interesului investitorilor de impact pentru organizațiile cu impact social.
· În timp ce profitabilitatea unei întreprinderi este, fără îndoială, un obiectiv important și legitim pentru cei mai mulți investitori, apare, de asemenea, nevoia ca această analiză să fie extinsă, pentru a ne asigura că evaluarea financiară a organizațiilor cu o misiune socială reflectă realist costurile sociale și performanța organizațională generală.
· Indiferent cum o numim – întreprindere socială sau afacere socială -, o organizație cu impact social are la bază o misiune socială. Totuși, o afacere socială trebuie să țintească spre atingerea sustenabilității financiare cu aceeași determinare cu care urmărește soluționarea problemelor sociale. · Cu toate că pentru o afacere socială profitul nu este un scop în sine, generarea unui excedent este critică pentru a-și asigura funcționarea și pentru a-și atinge obiectivele sociale. Generarea unui surplus este, de cele mai multe ori, o misiune grea, deoarece afacerile sociale, spre deosebire de alte entități din aceeași industrie care nu au o misiune socială, întâmpină o serie de costuri sociale suplimentare care trebuie acoperite. Sunt profitabile întreprinderile sociale? · Auzim des această întrebare despre profitabilitate, atât din partea colegilor din ecosistem, dar și din partea întreprinderilor sociale. Ori de câte ori evaluăm un model de întreprindere socială, în analiza noastră ne uităm atât la marja de profit brut, profit operațional și profit net, dar și la tipul și valoarea estimată a costurilor sociale pentru fiecare organizație în parte. · Cu toate că există o serie de modele de succes, chiar și o întreprindere socială matură poate avea o performanță financiară scăzută datorită costurilor sociale – necesare și inevitabile – integrate în modelul de afacere. Știm că aceste costuri nu pot fi – și nu ar trebui – reduse sau eliminate, deoarece sunt necesare pentru a avea impact social. · Pe fondul creșterii inegalităților sociale și a problemelor de mediu care ne solicită frecvent atenția în ultima perioadă, întreprinderile sociale sunt prezente și se implică activ în conversațiile relevante. În pofida tuturor provocărilor, întreprinderile sociale încearcă să influențeze alegerile consumatorilor, promovând consumul etic, ecologic și solidar. Prin munca lor, întreprinderile sociale inspiră compasiune, solidaritate și echitate, demonstrând, zi de zi, că o altă lume este posibilă, chiar și numai la scară redusă. · Credem că atenția orientată spre subiectul performanței întreprinderilor sociale decurge din intenții bune, curiozitate și speranță. De la simpli consumatori până la suporteri entuziaști, de la investitori de impact, acceleratoare sau incubatoare și până la agenții guvernamentale, cu toții ne dorim să vedem că întreprinderile sociale au succes. · În concluzie, speranța noastră este că în viitorul apropiat prima întrebare despre modelul financiar al unei întreprinderi sociale va fi următoarea: “Care sunt costurile sociale ale acestei întreprinderi și cum putem crește afacerea astfel încât să acoperim aceste costuri sociale?”
|
Be the first to comment.