S.T.E.P ROMANIA

MISIUNEA SOCIALA

MISIUNEA SOCIALA

By on November 18, 2020

Intreprinderea sociala este organizatia ale carei activitati economice de productie sau servicii au un scop social. Organizatiile pot prioritiza unele dintre aceste valori, Unele valori pot fi atat de importante pentru o intreprindere sociala, incat pot deveni chiar misiunea/ scopul primordial. Scopul poate fi inclus in documentele de guvernanta, poate determina forma legala a intreprinderii sociale si are influenta asupra intregii strategii de afaceri a intreprinderii.

Misiunea raspunde la intrebarile: Pentru cine? Ce? De ce? Cine? Si Cum?

Atunci cand organizatia isi defineste scopurile sociale si de afaceri precum si strategiile prin care le va duce la indeplinire vom defini si CUM cele doua aspecte ale activitatii sale (adica CE) se vor integra. In literatura de specialitate se mai face si distinctia dintre activitatile sociale incorporate sau integrate si cele nelegate de misiune care, in modelul de mai jos, sunt numite extern

TIPURI DE MISIUNI SOCIALE

  • Misiunea centrica

Intreprinderea este esentiala pentru misiunea organizatiei sociale. Organizatiile create pentru a angaja persoane din categorii defavorizare (dezvoltarea ocuparii fortei de munca) si institutiile de microfinantare sunt exemple ale acestui tip de intreprinderi sociale.

  • Misiunea corelata

Intreprinderea este legata de misiunea organizariei sau de serviciile sociale esentiale. Misiunea intreprinderii sociale este corelata cu cea a organizatiei mame, fiind sinergice, creeaza valoare sociala adaugata pentru programe si genereaza valoare economica, subventionand programele organizatiei sociale si/ sau cheltuieli de exploatare. Comercializarea de servicii sociale este o forma comuna a intreprinderii sociale cu misiune corelata.

Un exemplu este o organizatie de servicii care ofera mese gratuite pentru copiii cu familiile cu venituri mici inscrisi in programele organizatiei de ingrijire de zi. Utilizand bucataria sa industriala, personalul dietetician si bucatari, organizatia incepe o afacere de catering care serveste social institutional alt segment de piata: scoli, centre de ingrijire de zi, spitale, dispusi si capabili sa plateasca pentru acest serviciu.

Misiunea de expansiune

Este un alt tip de misiune a intreprinderii sociale. Un exemplu este o organizatie a femeilor care sustine independenta mamelor singure, prin mici servicii de consultanta in afaceri, apoi extinde misiunea de a deschide o intreprindere care ofera servicii de ingrijire a copiilor cu taxa pentru a permite clientilor sai mai mult timp sa se concentreze asupra afacerii lor.

Misiunea distincta

Intreprinderea nu are legatura directa cu organizatia mama, relatia fiind doar aceea de generare de venituri pentru sustinerea activitatilor sociale si a costurilor operationale. Activitatile de afaceri pot avea legaturi cu misiunea sociala, pentru a da valoare adaugata marketingului, opereaza intr-o industrie referitoare la serviciile organizatiei-mama sau la ale cele ale sectorului non-profit si, cu toare acestea, profitul este motivatia pentru a crea o intreprindere sociala cu misiune distincta. Intreprinderile sociale care nu au legatura cu misiunea iau, de obicei, forma unei intreprinderi sociale separate.

Astfel, se pot dezvolta unul din urmatoarele tipuri de intreprindere sociala:

  • Intreprindere sociala incorporata – programele sociale sunt autofinantatem iar beneficiile sociale si economice se vor obtine simultan.
  • Intreprindere sociala integrata – programele sociale se vor suprapune cu activitatea economica, vor putea chiar imparti costuri si active.
  • Intreprinderea sociala separata – activitatile intreprinderii sociale sunt externe. Practic, se va crea un mecanism de finantare pentru programul social.
Posted in: Uncategorized

Comments

Be the first to comment.

Leave a Reply

*



You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>