S.T.E.P ROMANIA

INTREPRINZATORUL

INTREPRINZATORUL

By on September 22, 2021

Decizia de a deveni intreprinzator este mai putin complexa decat punerea deciziei in practica, mai ales cand se refera la activitatea complexa de creare si lansare a unei noi afaceri si nu la cumpararea uneia deja existenta sau recurgerea la franchising…. vreau sa am o afacere a mea?

·  Crearea unei noi afaceri presupune un proces de combinare a factorilor de productie de cautare a pietelor de aprovizionare si desfacere, de evaluare si asumare a riscurilor de catre intreprinzator. In viziunea lui Timmons, aceasta activitate are la baza trei elemente esentiale:

·   existenta unei oportunitati a pietei care poate fi valorificata;

·   intreprinzatorul sau echipa;

·   resursele necesare pentru valorificarea oportunitatii.

·  Ideea trebuie sa se bazeze pe o reala oportunitate a pietei, care va face obiectul unei evaluari. Aceasta evaluare se desfasoara in stransa legatura cu determinarea necesarului de resurse. Pentru a stabili daca o afacere este profitabila si care este necesarul de capital, trebuie sa estimam potentialul de vanzare pentru produsele si serviciile sale, astfel, primul pas va fi estimarea vanzarilor urmata de estimarea costurilor si a cerintelor de capital, iar apoi de evaluare a profitului.

CAPACITATILE NECESARE UNUI INTREPRINZATOR

·  Un intreprinzator, deci cel care initiaza o afacere proprie trebuie sa posede urmatoarele calitati:

a)  Capacitatea de legatura si motivare. Intreprinzatorul vine in contact cu multi oameni care se comporta diferit sub aspectul atitudinii umane si profesionale. De aceea capacitatea de a tine legatura cu acestia si  schimbul rapid de informatii sunt conditii esentiale pentru success. Cu cei cu care vine in contact intreprinzatorul trebuie sa se situeze in raporturi de incredere. La aceasta trebuie sa se adauge puterea de convingere.

b)  Capacitatea de coordonare si intregare. Intreprinzatorul trebuie sa se ocupe si de piata, si de pret, si de profit, si de productie etc. Aceasta presupune o mare capacitate de coordonare si intregare. El trebuie sa cunoasca tehnicile organizatorice moderne sis a aiba capacitatea sa se ocupe de detalii fara a le supraestima. Dar capacitatea de coordonare nu rezolva totul. Intreprinzatorul nu trebuie sa se limiteze la armonizarea realizarilor proprii cu ale altora, el trebuie in primul rand sa le poata integra. Aceasta inseamna ca trebuie sa aiba si capacitatea de discriminare, fiind capabil de a stabili prioritati. El trebuie sa deosebeasca urgenta extrema de urgenta obisnuita.

c)  Capacitatea intreprinzatoare in materie de detalii. Intreprinzatorul trebuie sa fie convins de o idee, de un lait motiv, de produsul sau. El se angajeaza de la inceput ca folosind toate detaliile, sa exceleze in tot ceea ce face.

d)  Capacitatea de autodisciplina. Intreprinzatorul este o persoana independenta, fixandu-si singur scopurile si mijloacele de actiune. El este considerat primul angajat al afacerii sale, aflat in serviciul acestea si nu invers. De aceea, trebuie sa-si gaseasca satisfactia principala in activitatea creatoare pentru afacere, nu in problemele de interes personal, depasind momentele cand apar situatii critice, inerente in orice afacere.

e)  Capacitatea de decizie. Intreprinzatorul este un om al deciziei chibzuite, dar univoce. Trebuie sa posede abilitatea de a chibzui cu repeziciune si a viza moi obiective. Nu trebuie sa fie sovaielnic si nici nesigur in decizii.

TRASATURILE CARACTERISTICE INTREPRINZATORULUI DE SUCCES

O alta abordare a calitatilor necesare unui intreprinzator poate fi facuta din punct de vedere al trasaturilor care se observa in mod constant la oamenii de afaceri si de success.

a)  Dorinta de responsabilitate. Intreprinzatorul are o responsabilitate personala pentru ceea ce face si fata de cei cu care este asociat. Responsabilitatea lui se refera la obligatiile pe care trebuie sa si le assume fata de mersul afacerii si fata de parteneri.

b)  Preferinta pentru risc moderat. A fi intreprinzator inseamna si a risca si daca totul merge bine inseamna a castiga. De aceea in toate imprejurarile, intreprinzatorul isi calculeaza riscurile. Acestea trebuie sa ramana la acel nivel la care, dupa regulile probabilitatii, pierderile vor fi intotdeauna compensate prin castiguri.

c)  Incredere in succesul personal. Adevaratul intreprinzator are incredere suprema in el si crede ca indifferent de greutatea obstacolelor, acestea vor fi invinse. Dar chiar daca crede cu tarie in succesul afacerii sale, intreprinzatorul este un realist. Nu intalnim “visatori cu ochii deschisi” in postura de intreprinzatori. Ei isi fixeaza teluri mari dar care pot fi realizate cu resursele de care dispun.

d)  Dorinta de a avea o reactie inversa imediata. Se afirma ca in afaceri cine are informatia stapaneste situatia. De aceea, intreprinzatorul vrea sa stie in orice moment mersul afacerii, organizand obtinerea informatiilor necesare pentru aceasta.

e)  Nivel mare de energie. Ceea ce deosebeste un intreprinzator de restul semenilor sai este in primul rand energia si apoi inteligenta. Intreprinzatorul de success are intotdeauna puterea de a o lua de la capat

f)   Orientare spre viitor. Intreprinzatorul priveste inainte, fiind mai mult interesat de ce s-ar putea face maine decat de ce s-a facut ieri. Afacerea prin natura ei este orientata spre viitor. Achizitiile, productia, administrarea stocurilor, publicitatea nu au sens decat pentru viitor

g)  Dexteritate organizatorica. Aceasta trasatura este ceruta de faptul ca imprejurarile interne si externe in care se desfasoara o afacere nu raman niciodata aceleasi. Pietele de desfacere si sursele de aprvizionare se schimba, tehnica avanseaza, au loc modificari in structura si calificarea fortei de munca. Daca nu se tine seama in organizarea desfasurarii afacerii de aceste modificari, pot apare influente negative.

h)  Motivatie pentru bani. Pentru majoritatea intreprinzatorilor, banul nu este o tinta in viata. Totusi felul cum se folosesc, cum ii obtin si cum ii cheltuiesc n poate fi indiferent, deoarece reprezinta o conditie esentiala pentru pornirea afacerii

 

Posted in: Uncategorized

Comments

Be the first to comment.

Leave a Reply

*



You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>