S.T.E.P ROMANIA

REGULAMENTUL UE 679/2016 GDPR (partea 2)

REGULAMENTUL UE 679/2016 GDPR (partea 2)

By on September 15, 2021

Codul controlului intern managerial al entitatilor publice [Ordinul nr. 600/2018]

Procedura documentata – modul specific de realizare a unei activitati sau a unui proces, editat pe suport hartie sau in format electronic; procedurile documentate pot fi proceduri de sistem si proceduri operationale.

  • Procedura operationala (procedura de lucru) – procedura care descrie un proces sau o activitate care se desfasoara la nivelul unuia sau mai multor compartimente dintr-o entitate, fara aplicabilitate la nivelul intregii entitati publice.
  • Procedura de sistem (procedura generala) – descrie un proces sau o activitate care se desfasoara la nivelul entitatii publice aplicabil/aplicabila majoritatii sau tuturor compartimentelor dintr-o entitate publica
  • Activitati de control – politici si proceduri stabilite sa identifice/abordeze riscurile si sa indeplineasca obiectivele entitatii. Procedurile pe care o entitate le aplica pentru tratarea riscului sunt denumite activitati de control intern. Activitatile de control intern sunt un raspuns la risc in sensul ca sunt proiectate sa contina nesiguranta rezultatelor ce au fost identificate.
  • Activitate procedurala – proces major sau activitate semnificativa pentru care se pot stabili reguli si modalitati de lucru, general valabile, in vederea indeplinirii, in conditii de regularitate, eficacitate, economicitate si eficienta a obiectivelor compartimentului si/sau entitatii publice.

RISCURI – DEFINITII

  • Risc – o situatie, un eveniment care nu a aparut inca, dar care poate aparea in viitor, caz in care obtinerea rezultatelor prealabil fixate este amenintata sau potentata; astfel, riscul poate reprezenta fie o amenintare, fie o oportunitate si trebuie abordat ca fiind o combinatie intre probabilitate si impact.
  • Risc semnificativ/strategic/ridicat – risc major, reprezentativ care poate afecta capacitatea entitatii de a-si atinge obiectivele; risc care ar putea avea un impact si o probabilitate ridicata de manifestare si care vizeaza entitatea in intregimea ei.
  • Risc inerent – riscul privind indeplinirea obiectivelor, in absenta oricarei actiuni pe care ar putea-o lua conducerea, pentru a reduce probabilitatea si/sau impactul acestuia.
  • Risc rezidual – riscul privind indeplinirea obiectivelor, care ramane dupa stabilirea si implementarea raspunsului la risc.
Posted in: Uncategorized

Comments

Be the first to comment.

Leave a Reply

*



You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>