S.T.E.P ROMANIA

SRL si SA  – analiza comparativa -

SRL si SA – analiza comparativa -

By on March 17, 2020

Societatea comerciala reprezinta un organism autonom, caruia legea i-a conferit personalitate juridica care ofera cadrul optim pentru realizarea unor scopuri sociale, satisfacerea unor interese personale ale unor agenti economici. Cadrul juridic general in materia societatilor comerciale este reprezentat de Legea nr. 31/1990 a societatilor comerciale, republicata (denumita in continuare “Legea”) care se completeaza cu prevederile Codului Comercial, Codului Civil, Codului Fiscal si pentru anumite institutii si cu alte prevederi relevante

SRL

Personalitate juridica, sediu si activitate

Societatile cu Raspundere Limitata (S.R.L.) sunt entitati cu personalitate juridica care pot desfasura orice fel de activitate cu exceptia celor organizate si reglementate prin legi speciale, precum si cele pentru care sunt reglementate coduri CAEN unice interzise.

Obiectul principal de activitate este reprezentat de un singur cod CAEN, insa, la obiectul secundar de activitate pot fi trecute mai multe coduri, mergand pana la toate codurile CAEN permise.

Pentru infiintarea unei societati cu raspundere limitata este obligatoriu sa aveti un drept de folosinta asupra spatiului in care doriti sa inregistrati sediul social.

Raspunderea patrimoniala a asociatilor societatii comerciale cu raspundere limitata se face in limita capitalului social, conform cotei de participare la acesta.

Societatea cu raspundere limitata poate avea angajati pentru activitatea autorizata.

16% impozit pe profit sau 3% (fara salariati), 2% (1 salariat) sau 1% (minimum 2 salariati);

impozit dividende catre asociati persoane fizice 5 % sau catre persoane juridice – 0%, daca persoana juridica romana care primeste dividendele, detine, la data platii dividendelor, minimum 10% din titlurile de prticipare ale celeilalte persoane juridice , pe o perioada de un an implinit pana la data  platii acestora inclusiv.

contributii salarii pentru angajator: 15,8% CAS conditii normale de munca, 20,8% CAS conditii deosebite de munca, 25,8% CAS conditii speciale de munca, 5,2% CASS, 0,85% CCI, 0,5% Somaj, 0,15% – 0,85% (in functie de codul CAEN) Accidente de munca, 25% Fond garantare creante salariale

SA

Societatile pe actiuni (S.A.) sunt entitati cu personalitate juridica care pot desfasura orice fel de activitate cu exceptia celor organizate si reglementate prin legi speciale, precum si cele pentru care sunt reglementate coduri CAEN unice interzise.

Obiectul principal de activitate este reprezentat de un cod CAEN principal, iar la obiectul secundar de activitate pot fi trecute mai multe coduri, mergand pana la toate codurile CAEN permise.

Pentru infiintarea unei societati pe actiuni este obligatoriu sa aveti un drept de folosinta asupra spatiului in care doriti sa inregistrati sediul social.

Raspunderea patrimoniala a asociatilor societatii comerciale cu raspundere limitata se face in limitele actiunilor detinute.

16% impozit pe profit .

impozit dividende catre asociati persoane fizice 5 % sau catre persoane juridice – 0%, daca persoana juridica romana care primeste dividendele, detine, la data platii dividendelor, minimum 10% din titlurile de prticipare ale celeilalte persoane juridice , pe o perioada de un an implinit pana la data  platii acestora inclusiv.

TVA 20 % incepand cu data de 01 ianuarie 2016 si pana la data de 31 decembrie 2016;

TVA 19% incepand cu data de 01 ianuarie 2017; TVA 9 % pentru prestarile de servicii si/sau livrari de bunuri cf. art. 291 alin. (2) din Codul Fiscal; 5% pentru prestarile de servicii si livrarile de bunuri enumerate la art. 291 alin (3) din Codul Fiscal;

contributii salarii: 10,5% CAS, 5,5% CAS, 0,5% Somaj, 16% Impozit pe venituri din salarii;

Societatea pe actiuni poate avea angajati pentru activitatea autorizata.

TVA 20 % incepand cu data de 01 ianuarie 2016 si pana la data de 31 decembrie 2016;

TVA 19% incepand cu data de 01 ianuarie 2017; TVA 9 % pentru prestarile de servicii si/sau livrari de bunuri cf. art. 291 alin. (2) din Codul Fiscal; 5% pentru prestarile de servicii si livrarile de bunuri enumerate la art. 291 alin (3) din Codul Fiscal;

contributii salarii: 10,5% CAS, 5,5% CAS, 0,5% Somaj, 16% Impozit pe venituri din salarii;

contributii salarii pentru angajator: 15,8% CAS conditii normale de munca, 20,8% CAS conditii deosebite de munca, 25,8% CAS conditii speciale de munca, 5,2% CASS, 0,85% CCI, 0,5% Somaj, 0,15% – 0,85% (in functie de codul CAEN) Accidente de munca, 25% Fond garantare creante salariale  

Posted in: Uncategorized

Comments

Be the first to comment.

Leave a Reply

*



You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>